Toggle Navigation

 

Jagnjetina sa ruzmarinom

Prokelj spustite u ključalu vodu i barite svega 3-4 minuta, jer će u protivnom izgubiti ne samo boju i čvrstinu, već i sve hranljive sastojke.

Plativoo
Priprema

Pripremiti marinadu od sitno seckanog belog luka, peršuna, ruzmarina i dela maslinovog ulja. Jagnjetinu posoliti, pobiberiti, preliti marinadom i ostaviti da odstoji (par sati ili najbolje jedan dan).

Mariniranu jagnjetinu staviti u tepsiju, preliti vinom i vodom, pokriti folijom i peći u rerni zagrejanoj na 190°C oko sat vremena.

Krompir iseći na kriške, začiniti dodatkom za jelo i crvenom mlevenom paprikom, promešati i staviti u drugu tepsiju. Uz krompir dodati i cele glavice sitnijeg crnog luka. Staviti povrće u rernu da se peče oko 30 minuta.

Jagnjetinu izvaditi iz rerne, odstraniti foliju i vratiti da se zapeče još 20-ak minuta.

Rastopiti puter u tiganju i kratko propržiti čeri paradajz i bareni prokelj.

Jagnjetinu sa ruzmarinom servirati u komadu na veliki tanjir uz prilog od povrća: krompira, luka, čeri paradajza i prokelja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 560 g

Energetska vrednost porcije - 630 kcal

Natrijum - 333 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 166.5 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g jagnjetine
    • 200 g barenog prokelja
    • 200 g sitnijeg crnog luka
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • peršunov list
    • 3 čena belog luka
    • so
    • biber
    • 150 ml belog vina
    • malo vode
    • 400 g krompira
    • 250 g čeri paradajza
    • dodatak jelima
    • crvena mlevena paprika