Toggle Navigation

 

Jagnjetina sa spanaćem i paradajzom

Jagnjetina predstavlja odličan izvor belančevina, jer sadrži sve esencijalne amino kiseline, koje naš organizam nije u stanju da sam sintetiše, a koje su neophodne za sintezu belančevina.

Priprema

Crni luk sitno iseći i prodinstati na zagrejanom ulju. Kada luk porumeni, dodati jagnjetinu isečenu na kocke. Uz povremeno dolivanje vode dinstati oko sat vremena na laganoj vatri. Dodati paradajz isečen na kocke, začiniti i kuvati još 5 minuta. Opran spanać dodati jelu i kuvati par minuta. Začiniti i servirati uz crni hleb.

Spanać sadrži vitamine B grupe, koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata, jačaju nerve, zaslužni su za lepu kosu, kožu i nokte, vitamin C koji jača imunitet organizma kao i beta-karoten koji je važan antioksidans.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 765 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 85 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal

Natrijum - 382.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 42.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g jagnjetine od buta
    • 100 g crnog luka
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 200 g paradajza
    • 200 g spanaća
    • 300 g crnog hleba