Toggle Navigation

 

Karabataci sa crvenim kupusom

Vladarsko jelo za običine ljude.

Priprema

Karabatake odvojiti od kostiju, posoliti, pobiberiti i kratko zapeći sa obe strane na delu ulja. Poređati meso u tepsiju, preko njega staviti listove pršute i sira i zapeći u rerni zagrejanoj na 180°C dok se sir ne rastopi.

Na preostalom ulju izdinstati sitno iseckan crveni luk, dodati iseckan beli luk i isečen crveni kupus, preliti vodom i kuvati dok kupus ne omekša. Začiniti lovorovim listom, promešati i dodati jabuke isečene na kockice. Kuvati 3 minuta.

Servirati batake uz prilog od crvenog kupusa sa jabukama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 38 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 106 mg

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Natrijum - 420 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 53 mg

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Natrijum - 210 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g crvenog luka
    • 2 čena belog luka
    • 400 g crvenog kupusa
    • 200 g jabuka
    • 3 kašike ulja
    • 100 g pršute
    • 120 g sira za topljenje
    • so,
    • biber
    • lovorov list
    • 600 g pilećih karabataka