Toggle Navigation

 

Pijani slatki bataci sa povrćem i suvim šljivama

Energetski bogat obrok, sa izuzetno velikom količinom dijetnih vlakna. Samo jedna porcija ovih pijanih bataka obezbediće čak 20 od potrebnih 25 grama dijetnih vlakana. Osobe koje vode računa o energetskom unosu, veličinu porcije moraju da prilagode energetskim potrebama organizma.

Priprema

U podmazanu tepsiju poređati isečen krompir, šargarepu i beli luk, dodati pileće batake sa karabatacima i suve šljive. Batake začiniti dodatkom za jelo, pobiberiti, posuti kimom i na kraju premazati medom. Preliti pivom, poklopiti alu folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 25 minuta. Odstraniti foliju, vratiti u rernu i zapeći 5 minuta. Servirati jelo i poslužiti uz krišku ražanog hleba.
Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Koriste se sušeni plodovi koji se dodaju u jela od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, supe i sosove, a omiljen je kao začin uz hleb i razne vrste peciva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 20 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 212.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 10 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećih bataka i karabataka
    • 300 g krompira
    • 300 g šargarepe
    • 300 ml piva
    • 30 g meda
    • 80 g suvih šljiva
    • 4 cena belog luka
    • kim
    • dodatak jelu
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 g ražanog hleba