Toggle Navigation

 

Karamel bataci

Vodite računa o higijeni radnih površina i pribora koji koristite prilikom pripreme jela. Živinsko meso je podložno zagađenju salmonelama i drugim opasnim mikroorganizmima, pa upotrebljeni pribor za pripremu sirovog pilećeg mesa ne koristite i za sečenje povrća. Nož i površine dobro operite deterdžentom i isperite rastvorom sirćeta ili limuna.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju nakratko ispeći sa svih strana prethodno začinjene pileće batake. Batake izvaditi iz tiganja pa na preostalom ulju nakratko propržiti šećer, sve dok ne počne da se pretvara u karamel. Tada dodati povrće isečeno na krupnije komade. Kratko sve dinstati i presuti u vatrostalnu posudu. Preko poređati batake i sve zapeći u rerni 40 minuta na 200*C. Gotovo jelo servirati na tanjir i poslužiti sa integralnim hlebom.
Obrok je namenjen osobama koje su zdrave i fizički aktivne. Vodite računa o unosu energije i masti - uklonite kožicu sa mesa jer je bogata masnoćama i holesterolom. Batak i karabatak se mogu podeliti, zato, veličinu porcije uskladite sa vašim energetskim potrebama!
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 275 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pileca bataka
    • 2 tikvice
    • 300 g šargarepe
    • 400 g krompira
    • 1 praziluk
    • so
    • biber
    • 30 g šećera
    • 2 kašike ulja
    • 200 g integralnog hleba