Toggle Navigation

 

Pepe bataci

Današnji ljudi ishranom unose znatno manje dijetnih vlakana nego naši davni preci, tako da svaki obrok koji je poput ovog bogat dijetnim vlaknima predstavlja pravo osveženje na jelovniku.

Priprema

Batake odkostiti, posoliti i pobiberiti. U činiju sipati jogurt, dodati ostale začine, kao i izmrvljene peperonćini papričice, promešati i u tu smesu potopiti meso bataka, a zatim ostaviti da odstoje 40-ak minuta. Meso izvaditi iz marinade, poređati u vatrostalnu činiju i peći 30-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Gotovo meso servirati na tanjir uz ranije obareno povrće. Preostalu marinadu od jogurta zagrejati i preliti preko jela. Jelo poslužiti uz krišku integralnog hleba.
U prodavnicama možete kupiti i pakovanja peperonćini papričica u prahu. Odlična zamena je mleveni čili, a doziranje uvek zavisi od toga da li i koliko konzumenti vole ljuta jela.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 855 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 427.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 400 ml jogurta od obranog mleka
    • 4 suve peperonćini papričice
    • sok od pola limuna
    • kim
    • karanfilić
    • kari
    • đumbir
    • so
    • biber
    • 300 g barenog brokolija
    • 300 g barene šargarepe
    • 300 g integralnog hleba