Toggle Navigation

 

Karfiol i prokelj sa mirođijom i svinjskim fileom

Prokelj je vrsta kelja čije male zelene glavice sazrevaju tokom zime. Ima visoku energetsku vrednost i karakterističan miris koji se može otkloniti ako se za vreme kuvanja doda u vodu kašičica mleka. Može se kuvati ili dinstati, pa zatim gratinirati ili zapeći u testu.

Priprema

Svinjske filee posoliti, pobiberiti i kratko zapeći sa svih strana na zagrejanom ulju.

Karfiol iseći na cvetiće i obariti u ključaloj vodi. Bareni prokelj propržiti na zagrejanom maslinovom ulju.

Rastopiti puter, dodati iseckanu mirođiju i beli luk, propržiti minut, dodati brašno, preliti mlekom i kuvati sos dok se ne zgusne. U skuvan sos dodati kiselu pavlaku i promešati.

Zapečene filee iseći na manje komade i kratko ispeći sa obe strane.

Servirati karfiol i prokelj na tanjir, preliti sosom od mirođije i dodati meso. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 489 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 244.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 1 kašika suncokretovog ulja
    • 400 g karfiola
    • 200 g barenog prokelja
    • mirodija
    • 1 kašika brašna
    • 25 g putera
    • 200 ml mleka
    • 1 cen belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 50 g kisele pavlake
    • so
    • biber