Toggle Navigation

 

Kelj sarme sa salatom od pečene cvekle

Zahvaljujući prisustvu antocijana koji cvekli daje crvenu boju, cvekla je povrće koje može povoljno uticati na obnavljanje krvi, suzbijanje rasta tumorskih ćelija, a služi i kao sredstvo za zaštitu i otklanjanje posledica štetnog zračenja.

Priprema

Zagrejati mast, dodati sitno isečen luk i šaragrepu i kratko prodinstati. Dodati mleveno meso, posoliti, pobiberiti, preliti paradajz pelatom i pavlakom za kuvanje i kuvati 15 minuta. Cveklu staviti u tepsiju i zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C 10-ak minuta. U činiju staviti maslinovo ulje, marinirani ren, sok od limuna, sitno iseckan beli luk, so i biber, promešati i pripremiti dresing. U listove kelja staviti nadev od mesa, uviti u sarme i servirati na tanjir. Uz sarme servirati pečenui cveklu, preliti dresingom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 731 mg

Masti - 49 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 365.5 mg

Masti - 24.5 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mešanog mlevenog mesa
    • 100 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 150 g paradajz pelata
    • 8 listova barenog kelja
    • 80 ml pavlake za kuvanje
    • 300 g kuvane baby cvekle
    • 1 limun
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike mariniranog rena
    • 8 kašika maslinovog ulja
    • 2 kašike masti
    • so
    • biber