Toggle Navigation

 

Kroasan piletina

Lisnato testo je dobilo naziv po tome što se pečeno odvaja na listove. Ako se pre pečenja testo namaže žumancetom, potrebno je voditi računa da ne curi niz krajeve jer bi se testo pri tome slepilo i ne bi se moglo listati.

Priprema

Piletinu istanjiti tučkom za meso, posoliti, pobiberiti, posuti rendanim trapistom, staviti odgore pečenicu, urolovati i uviti u alu-foliju. Krompir iseći na kriške i staviti ga u vatrostalnu činiju, dodati pripremljeno meso i peći u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta na 200*C. Pečenu piletinu izvaditi iz folije. Lisnato testo rastanjiti i urolovati piletinu, premazati izlupanim žumancetom i peći dok testo ne porumeni. Servirati uz krompir.
Lisnato testo predstavlja jedan od izvora transmasnih kiselina, koje, poput zasićenih masnih kiselina, povećavaju nivo "lošeg” LDL holesterola u krvi i doprinose stvaranju masnih naslaga na zidovima arterija. Pored lisnatog testa transmasne kiseline se nalaze još i u margarinu i drugim industrijski proizvedenim masnoćama
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 285 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 40 g pečenice
    • 70 g narendanog sira trapista
    • 200 g lisnatog testa
    • 600 g krompira
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 1 žumance