Toggle Navigation

 

Ljutkaste pljeskavice sa kajmakom

Pljeskavice se pripremaju od junetine, svinjetine ili ovčetine i to kombinovanjem tih mesa. Kod nas se uglavnom pripremaju ili samo od junetine ili od mešavine junećeg i svinjskog mesa. S tim da udio svinjskog mesa ne prelazi 50 posto.

Priprema

U činiji sjediniti svinjsko i juneće meso, dodati sitno iseckan crni luk, ljutu papričicu, začine i dobro promešati. Napraviti male pljeskavice i peći ih u zagrejanom ulju.

Servirati pljeskavice na tanjir uz kajmak i prilog od paradajza i salate.

Poslužiti uz krišku raženog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 160 mg

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 950 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 80 mg

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Natrijum - 475 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g svinjskog mlevenog mesa
    • 400 g junećeg mlevenog mesa
    • 150 g crnog luka
    • 1 ljuta paprika
    • so,
    • biber
    • dodatak jelu
    • 200 g kajmaka
    • 1 glavica zelene salate
    • 400 g paradajza
    • 1 kašika ulja
    • 300 g raženog hleba