Toggle Navigation

 

Meso

Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa. Dobija se fermentacijom mlečne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg mleka. Razlikuju se mladi kajmak koji je gotovo bele boje i blagog ukusa i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.

Priprema

Meso iseći na šnicle, istanjiti tučkom, začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti i zapeći na zagrejanom ulju. Izvaditi šnicle sa strane, a u tiganj dodati iseckanu papriku i paradajz. Kajmak i pavlaku sjediniti, dodati mirođiju i promešati. U vatrostalne pouljene posude sipati po malo smese od kajmaka, staviti šnicle, povrće i preostali kajmak, Zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 15-ak minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 36 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 20 g

Holesterol - 152 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g kajmaka
    • 200 g kisele pavlake
    • mirodija
    • so
    • biber
    • dodatak jelu
    • 400 g paprike
    • 400 g paradajza