Toggle Navigation

 

Salvia grozd

Žalfija ili kadulja (Salvia officinalis) je mediteranska biljka intenzivnog mirisa. Iako je smatraju prvenstveno lekovitom biljkom, vrlo je cenjena i u gastronomiji gde se koristi prilikom pripreme raznih sosova, mesa i ribe. Sveži listovi se mogu čuvati nekoliko dana u plastičnim vrećicama u frižideru dok se sušeni drže u zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mestu.

Priprema

Meso posoliti i pobiberiti, staviti u podmazanu vatrostalnu posudu i zapeći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 220 *C. Izvaditi iz rerne, preliti meso belim vinom, posuti žalfijom, a potom smanjiti temperaturu pećnice na 190*C i vratiti da se peče još 50-ak minuta. U tiganju na otopljenom puteru sotirati grožđe. Pečeno meso izvaditi iz rerne, iseći na tanke šnicle i servirati sa sotiranim grožđem i kriškom raženog hleba.

Još od antičke Grčke i Rima žalfija je jedna od najpoznatijih i najduže korišćenih lekovitih, medonosnih i začinskih biljaka. Pored mnogobrojnih drugih lekovitih svojstava, žalfija pokazuje i pozitivan efekat na procese varenja, pa se preporučuje kao začin koji jelo čini svarljivijim, uz jako meso i masnu ribu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 79 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 39.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa
    • 15 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml belog vina
    • 800 g grožđa
    • žalfija
    • biber
    • so
    • 200 g raženog hleba