Toggle Navigation

 

Marinirana svinjetina u susamovom ulju

Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Priprema

Svinjski vrat iseći na šnicle, staviti u činiju, posoliti, pobiberiti, začiniti tucanom paprikom i dodatkom za jelo i preliti susamovim uljem. Ostaviti meso u marinadi sat vremena.

Bareni krompir iseći na kockice i ispeći na vrelom ulju. Ocediti krompir od viška masnoće, a zatim ga začiniti ruzmarinom, peršunom, dodatkom za jelo i tucanom paprikom.

Marinirano meso ispeći sa obe strane.

Servirati mariniranu svinjetinu uz začinjen krompir i po želji posuti rendanim parmezanom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 36 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 112 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Natrijum - 844 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 56 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Natrijum - 422 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g svinjskog vrata
    • dodatak jelima
    • biber
    • crvena tucana paprika
    • svež ruzmarin
    • peršunov list
    • 4 kašike susamovog ulja
    • 600 g barenog krompira
    • 20 g rendanog parmezana