Toggle Navigation

 

Sendviči sa avokado namazom

Osim što je vrlo kaloričan, avokado je veoma bogat mineralima i oligoelementima. Odličan je izvor magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka, bakra i mangana. Kako smanjuje umor, smiruje nervozu i jača odbrambene mehanizme organizma, posebno se savetuje premorenim osobama, deci u razvoju, rekonvalescentima i trudnicama.

Priprema

Avokado oljuštiti, izvaditi košticu i staviti u blender.

Izmiksati, dodati sok od limete, pavlaku, so, biber i peršunov list.

Kriške ražanog hleba premazati avokado namazom i preko staviti po list dimljenog vrata.

Sendviče poslužiti uz voćni napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 955 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 67 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 477.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 33.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 avokado
    • 2 kašike soka od limete
    • 100 g dimljenog vrata
    • 150 ml kisele pavlake
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 400 g ražanog hleba