Toggle Navigation

 

Medaljoni u slanini sa prokeljom u bundevi

Bundeva uvek očarava svojom finoćom ukusa i intenzivnom bojom. Narandžasta boja potiče od crveno-narandžastog pigmenta beta-karotina, poznatog i kao provitamin A. On ima dvostruku ulogu u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A, a ukoliko ga ima dovoljno deluje kao antioksidans.

Plativoo
Priprema

File iseći na medaljone, začiniti, svaki obmotati pančetom i peći na zagrejanom ulju. Na zagrejanom puteru prodinstati bundevu isečenu na kocke, a zatim dodati crni i beli luk. Kada je bundeva 70% prodinstana, preliti b pavlakom za kuvanje i nastaviti dinstanje. Gotovu bundevu ispasirati, dodati senf i začine. Vratiti na vatru i dodati prokuvane prokelje. Uz jelo poslužiti raženi hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 100 g pančete
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g bundeve
    • 400 g prokelja
    • 15 g putera
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 20 g senfa
    • so
    • biber
    • 200 g raženog hleba