Toggle Navigation

 

Mediteranski ražnjići

Ruzmarin je kroz istoriju često bio obavijen velom tajastvenosti i svetošću. Grčki i rimski bogovi su opisivani kao veliki obožavaoci ruzmarina. španci poštuju ruzmarin jer je zaklonio Devu Mariju prilikom bega u Egipat.

Plativoo
Priprema

Od mesa napraviti ražnjiće, začiniti i ispeći na delu ulja.

Bujon zagrejati da proključa, dodati ruzmarin i uz stalno mešanje sipati palentu. Skuvanu palentu sipati u kalup i ostaviti da se ohladi.

Beli luk, peršun i maslinovo ulje sjediniti u činijici.

Na tanjir servirati ražnjiće, palentu i preliti dresingom od belog luka.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 45 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 126 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 370 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 22.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 63 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 185 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g svinjskog filea
    • 400 g pilećeg belog mesa
    • ruzmarin
    • so,
    • biber
    • peršunov list
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 1 čen belog luka
    • 250 ml bujona
    • 150 g palente