Toggle Navigation

 

Mešano meso u satarašu

Naziv sataraš verovatno potiče od arapskog naziva za mesarsku sekiru, satura (satara), kojom su se služili prilikom pripreme sastojaka za ovo jelo. U ovom slučaju, to bi značilo iseckati od svega po malo, a obavezni sastojci su paprika i paradajz.

Priprema

Piletinu, svinjetinu i teletinu začiniti dodatkom za jelo, posoliti, pobiberiti i ispeći na delu zagrejanog ulja. Pečeno meso iseći na kocke. Crni luk isečen na rebarca prodinstati na preostalom ulju, dodati usitnjen beli luk i kad se malo uprži dodati iseckanu papriku. Dinstati 10-ak minutra, preliti pelatom i biljnom pavlakom i začiniti. Vratiti meso u saft i promešati. Kuvati još par minuta. Sataraš sa mešanim mesom poslužiti odmah.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 312 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 121 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 156 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 60.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 750 g mešanog mesa ( pileće, svinjsko, juneće)
    • 3 kašike ulja
    • 400 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 300 g sveže paprike
    • 300 g paradajz pelata
    • 150 ml biljne pavlake
    • biber
    • so