Toggle Navigation

 

Oslić, slanina i povrće

Po svojoj strukturi oslić ubrajamo u dijetetske namirnice jer ima malu količinu masnoće, a time i malu energetsku vrednost. Zbog toga se može uklopiti u bilo koju vrstu ishrane, pa čak i ishranu bolesnika. Energetska vrednost mu iznosi oko 330 kcal na 100 g sveže namirnice.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckati crveni luk, tikvice, patlidžan i šampinjone i ispeći u dubljem tiganju na delu ulja. Pavlaku za kuvanje sipati u šerpu, posoliti, pobiberiti i kuvati dok se ne zgusne. Filete oslića ispeći na preostalom ulju, zajedno sa iseckanom slaninom. Servirati oslić, slaninu i povrće, preliti umakom od pavlake i poslužiti.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 882 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 71 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 441 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 35.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 41.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 3 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Sastojci

    • 600 g fileta oslića
    • 200 g slanine
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 5 kašika ulja
    • 150 g tikvica
    • 100 g patlidžana
    • 100 g crvenog luka
    • 200 g šampinjona
    • so
    • biber