Toggle Navigation

 

Pastrmka sa spanaćem i pršutom

U savremenim preporukama u vezi sa pravilnom ishranom savetuju se 2-3 obroka ribe nedeljno, od koji bi bar jedan trebalo da bude riba bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama, poput pastrmke koja zauzima sam vrh nutritivno vrednih namirnica.

Priprema

Mladi krompir staviti u tepsiju, preliti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti.

Pastrmke očistiti, začiniti, staviti preko krompira i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Spanać kratko obariti, staviti u blender, dodati pršutu i usitniti. Staviti u šerpu, zagrejati, preliti pavlakom za kuvanje i kuvati sos dok se ne zgusne.

U gotov sos dodati parmezan i promešati.

Servirati pastrmke i krompir, preliti sosom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 29 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 99 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 890 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 49.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 445 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 pastrmke
    • 20 g pršute
    • 200 g spanaća
    • 50 g parmezana
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 600 g mladog krompira
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • biber