Toggle Navigation

 

Pastrmka sa spanaćem i pršutom

U savremenim preporukama u vezi sa pravilnom ishranom savetuju se 2-3 obroka ribe nedeljno, od koji bi bar jedan trebalo da bude riba bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama, poput pastrmke koja zauzima sam vrh nutritivno vrednih namirnica.

Plativoo
Priprema

Mladi krompir staviti u tepsiju, preliti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti.

Pastrmke očistiti, začiniti, staviti preko krompira i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Spanać kratko obariti, staviti u blender, dodati pršutu i usitniti. Staviti u šerpu, zagrejati, preliti pavlakom za kuvanje i kuvati sos dok se ne zgusne.

U gotov sos dodati parmezan i promešati.

Servirati pastrmke i krompir, preliti sosom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 29 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 99 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 890 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 49.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 445 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 pastrmke
    • 20 g pršute
    • 200 g spanaća
    • 50 g parmezana
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 600 g mladog krompira
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • biber