Toggle Navigation

 

Pečeni bataci sa keljom

Kelj je lisnato povrće, varijetet kupusa, sa specifičnim karakteristikama koje ga čine zasebnom povrtarskom kulturom. Bio je poznat već Grcima i Rimljanima. Odličan je izvor vitamina C. U 100 g sirovog kelja ima neverovatnih 120 mg vitamina C, a u kuvanom čak 40 mg. Izvrstan je izvor vitamina K, vitamina B kompleksa i karotenoida.

Plativoo
Priprema

Kelj oprati, iseći na osmine pa prokuvati nekoliko minuta u vreloj vodi. Crni luk sitno iseći i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati krompir, isečen na kockice, kratko propržiti, pa dodati isečen beli luk. Začiniti, promešati i dodati oceđen kelj. Masu preručiti u vatrostalnu činiju, poravnati pa preko staviti začinjene pileće batake. Peći u rerni 45 minuta na 200*C. Uz batake sa keljom poslužiti ražani hleb, a po želji servirati i kriške paradajza kao salatu.
Nekada je jedan od kraljeva Francuske, prilikom inauguracije, svojim zemljacima obećao da će tokom njegove vladavine svaka porodica imati u loncu bar po jedno pile, za nedeljni ručak. Danas je pileće meso gotovo svima dostupno i njegova potrošnja se povećala, pre svega, zbog potrebe da se u ishrani smanji masnoća. Piletina bez kožice ima najmanji sadržaj masti od svih vrsta mesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 620 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g pilećih bataka
    • 1 glavica kelja
    • 400 g krompira
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 200 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 400 g ražanog hleba