Toggle Navigation

 

Pileće sarme u kelju

Kelj je nutritivno veoma bogata namirnica. Primera radi, svež kelj sadrži 120 mg vitamina C tj. 200% od preporučenog dnevnog unosa, dok ga u kuvanom kelju ima čak 41 mg što je 68% od preporučenog dnevnog unosa.

Plativoo
Priprema

U ključaloj vodi obariti listove kelja i procediti, a vodu sačuvati. Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni luk, dodati beli luk, narendanu šargarepu i celerov list. Kratko propržiti, dodati pileće mleveno meso, prodinstati i na kraju dodati deo parmezana. Na list kelja staviti po malo pripremljene smese od mesa, uviti sarme i poređati u vatrostalnu posudu. Preliti vodom u kojoj se kelj kuvao, posuti preostalim parmezanom i zapeći 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Sarme servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb i kiselu pavlaku.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 12 listova kelja
    • 500 g pilećeg mlevenog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber
    • list celera
    • 80 g parmezana
    • 300 g crnog hleba
    • 100 ml kisele pavlake - kao prilog