Toggle Navigation

 

Piletina sa paradajzom

Jednostavno jelo sa veoma malim sadržajem masti. Brzo i lako se priprema, a može se poslužiti i sa barenim krompirom umesto sa barenim pirinčem.

Plativoo
Priprema

Na umereno zagrejanom ulju lagano propržiti pirinač, posoliti ga i zaliti dvostrukom količinom vrele vode u odnosu na pirinač (pola litre). Lagano mešati 2-3 minuta. Posudu poklopiti i nakon 2 minuta skinuti sa vatre. Pileće belo meso iseći na kocke veličine 1x1 cm i propržiti na umereno zagrejanom ulju. Kad je meso gotovo, izvaditi ga iz tiganja, a na preostaloj masnoći propržiti sitno isečen crni luk. Kad luk porumeni, dodati oljušten i na kocke isečen paradajz. Posle 10 min. dodati sitno isečen beli luk i začine. U sve to dodati ranije pripremljenu piletinu i nastaviti sa kuvanjem još 5 min. Jelo začiniti po ukusu. Servirati uz ranije pripremljen pirinač i uz salatu od svežeg kupusa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 560 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 450 g pilećeg belog mesa
    • 400 g paradajza
    • 150 g crnog luka
    • 4 čena belog luka
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 250 g pirinča
    • 600 g svežeg kupusa
    • so
    • biber
    • sirće