Toggle Navigation

 

Piletina sa pireom od bundeve

Koliko je brokoli zdravo povrće govore činjenice iz tablica o sastavu namirnica. Sto grama svežeg brokolija zadovoljiće 150% preporučenog dnevnog unosa za vitamin C i ima vlakana koliko i kriška hleba od integralnih žitarica. Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji postoji u prirodi.

Plativoo
Priprema

Bundevu iseći na manje komade, staviti u šerpu sa toplom vodom i kuvati oko 15 minuta dok ne omekša.

Cvetiće brokolija staviti u činiju, dodati sitno iseckan paradajz i beli luk, posuti parmezanom, začiniti svežim bosiljkom i crvenom ljutom paprikom, posoliti, pobiberiti i promešati nadev.

Piletinu rastanjiti tučkom, posoliti, pobiberiti, staviti nadev i preklopiti. Peći piletinu na zagrejanom maslinovom ulju uz pažljivo okretanje da se šnicle ne raspadnu.

Skuvanu bundevu ocediti od vode, staviti u blender i usitniti u pire. Vratiti pire u šerpu, dodati deo pavlake za kuvanje, posoliti, pobiberiti i kuvati oko 2-3 minuta.

Servirati bareni pirinač i pire od bundeve, dekorisati čili sosom i preostalom pavlakom, dodati i piletinu i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 608 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 91 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 304 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 45.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g barenog brokolija
    • 100 g paradajza
    • 1 čen belog luka
    • bosiljak
    • 20 g parmezana
    • 400 g bundeve
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • čili sos
    • biber
    • so
    • 400 g barenog pirinča
    • ljute crvene paprike