Toggle Navigation

 

Piletina, slanina i sos od mirođije

Postojbina krompira je Peru, gde se krompir uzgajao još pre 8000 godina p.n.e.

Priprema

Krompir iseći (krompir mora biti obaren 80%) na manje komade, staviti u tepsiju, preliti delom maslinovog ulja i zapeći oko 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Piletinu umotati u listiće slanine i peći na preostalom maslinovom ulju.

Zagrejati puter, dodati brašno i iseckanu mirođiju i uz stalno mešanje napraviti zapršku.

Dodati mleko, posoliti, pobiberiti, preliti medom i sokom od limuna i kuvati sos dok se ne zgusne.

Servirati piletinu u listićima slanine uz prilog od krompira, preliti sosom od mirođije i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 27 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 120 mg

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Natrijum - 923 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Natrijum - 461.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 80 g slanine u listićima
    • 600 g barenog krompira
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • mirođija
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 250 ml mleka
    • 1 kašika meda
    • 1 limun
    • so,
    • biber