Toggle Navigation

 

Prasetina u kimu i pivu

Koristi se u narodnoj medicini, kulinarstvu, proizvodnji posebnih vrsta hleba i peciva, sireva, mesnih prerađevina, u konditorskoj i industriji alkoholnih napitaka (nemački liker kummel).

Priprema

Prasetinu dobro posoliti, pobiberiti, začiniti mlevenim kimom, staviti u tepsiju i premazati svinjskom mašću.

Peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 3 sata. Tokom pečenja prasetinu prelivati pivom.

Krompir skuvati u slanoj vodi, procediti, dodati puter i sitno iseckanu mirođiju i pripremiti pire.

Prasetinu iseći na manje komade i servirati uz pire krompir sa mirođijom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 520 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Belančevine - 53 g

Belančevine (%) - 35 %

Masti - 28 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 145 mg

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Natrijum - 987 mg

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Belančevine - 26.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 72.5 mg

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Natrijum - 493.5 mg

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

180 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg krompira
    • 500 ml piva
    • so,
    • biber
    • mleveni kim
    • mirođije
    • 2 kašike masti
    • 20 g putera
    • 1 kg prasetine
Ključne reči:
prasetina kim pivo mast krompir