Toggle Navigation

 

Ruzmarin krmenadle sa zapečenim crnim lukom

Ruzmarin se obilno koristi u južnoevropskoj kuhinji, mada njegov snažan ukus i miris na kamfor mnogima ne odgovara. Ako se štedljivo koristi, odlično se slaže sa supama, dinstanim povrćem i svim vrstama mesa. Grančice ruzmarina se često koriste i prilikom pripremanja jela na žaru: drže se u posudi sa uljem i njima se ulje nanosi na ribu ili meso.

Plativoo
Priprema

Pomešati u činijici prezlu sa ruzmarinom i peršunovim listom. Jednu stranu krmenadli premazati senfom i tu stranu uvaljati u pripremljene prezle. Drugu stranu krmenadli posoliti i pobiberiti. Na zagrejanom ulju propržiti meso sa obe strane, poređati u vatrostalnu posudu, dodati male glavice crnog luka i zapeći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Na puteru i ulju sotirati šampinjone i čeri paradajz. Jelo servirati na tanjir i poslužiti uz krišku crnog hleba
Aromatični obrok sa povećanim udelom kako ukupnih, tako i zasićenh masnoća koje imaju štetni, aterogeni efekat na zidove krvnih sudova. Osobe sa srčanim oboljenjima, aterosklerozom, ili dijabetesom, obroke ovakvih karakteristika bi trebalo da izbegavaju u svom jelovniku. Upotrebom manje količine masnoće tokom pripreme obroka i odstranjivanjem vidljive masnoće sa mesa možete smanjiti udeo masti u obroku
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1340 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 670 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskih krmenadli
    • 50 g senfa
    • 100 g prezli
    • ruzmarin
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 200 g mariniranih šampinjona
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 g sitnog crnog luka
    • 10 g putera
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crnog hleba