Toggle Navigation

 

Šareniš piletina

Ovaj obrok se odlikuje značajnom količinom dijetnih vlakana koja u najvećoj meri potiču iz paprike. Bilo koja od oko 50 sorti paprike, koliko se danas uzgaja u svetu odlikuje se malom energetskom vrednošću koja iznosi oko 20 kcal na 100 g i bogatstvom vitamina, minerala i dijetnih vlakna, što ovo povrće čini nutritivno vrlo vrednom namirnicom. Zbog svojih osobina paprika zaslužuje da se nađe na vašem svakodnevnom jelovniku.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti piletinu isečenu na kocke. Dodati crni luk isečen na listiće, iseckanu papriku, bosiljak i ruzmarin. Posoliti, pobiberiti, preliti bujonom, dinstati oko 15 minuta, a zatim sipati kiselu pavlaku, promešati i kratko prokuvati. Jelo servirati na tanjir uz prethodno obaren pirinač i krišku ražanog hleba.
šarenilo odnosno raznovrsnost povrća u ovom jelu najbolji su pokazatelj njegove nutritivne vrednosti. Naučna istraživanja su pokazala da kombinacije više vrsta povrća imaju izraženiju antioksidantnu aktivnost, koja vodi smanjenju rizika za hronične bolesti, nego što je imaju zasebno uzete vrste povrća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 820 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 100 g crnog luka
    • 600 g crvena paprika
    • 150 ml kisele pavlake
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 ml bujona
    • 300 g barenog pirinča
    • so
    • biber
    • 300 g ražanog hleba