Toggle Navigation

 

Sarma od slatkog kupusa

Listove slatkog kupusa morate kratko obariti pre uvijanja jer je to jedini način da uvijete sarmu. Birajte čvrste glavice koje izgledaju sveže, sa tankim sočnim i listovima bez velikih rebara i mrlja.

Priprema

U tiganju na malo ulja propržiti crni luk isečen konkase, dodati narendanu šargarepu, mleveno meso i začine. Promešati i kratko prodinstati. Smesu rasporediti na ranije obarene listove slatkog kupusa i uviti kao sarmu. Poređati u odgovarajuću posudu, dodati iseckanu slaninu, naliti vodu i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 30 minuta. Od brašna i vode napraviti zapršku, preliti sarmu i vratiti u rernu da se zapeče 10 minuta. Servirati sarmu uz crni hleb.
Kupus je povrće visoke biološke i niske energetske vrednosti. Njime se u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za njegovu odbranu od raznih bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 1310 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 123 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 655 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 61.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 listova barenog slatkog kupusa
    • 500 g mlevenog junećeg mesa
    • 200 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • so
    • biber
    • 100 g dimljene slanine
    • 2 kašike ulja
    • 3 kašike brašna
    • 300 g crnog hleba