Toggle Navigation

 

Šašlik

Luk je povrće izuzetno snažnog ukusa i arome. Sorte se razlikuju po boji, veličini i ukusu. Za ovaj obrok birajte čvrste glavice luka koje ćete lakše iseći, a da manje plačete, prethodno ih čuvajte u frižideru oko sat vremena.

Priprema

Svinjski file, biftek i piletinu iseći na manje komade. Papriku i luk takođe iseći na manje komade, pa na štapićima za ražnjić naizmenično ređati namirnice. Posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom ulju. Na puteru kratko sotirati kukuruz šećerac i pirinač, dodati začine i servirati pored ražnjića.
Belančevine kukuruza imaju nisku biološku vrednost zbog nedostatka esencijalnih aminokiselina - lizina i triptofana, što je veoma značajno za osobe koje ne smeju da konzumiraju belančevine životinjskog porekla. Kako bi u ishrani bile idealno zastupljene sve neophodne aminokiseline, preporučuje se kombinovanje kukuruza sa mahunarkama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 145 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 227.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 72.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g svinjskog filea
    • 300 g bifteka
    • 300 g pilećeg belog mesa
    • 100 g crvenog luka
    • 150 g žute paprike
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 g barenog kukuruza šečerca
    • 400 g barenog integralnog pirinča
    • 15 g putera
    • so
    • biber