Toggle Navigation

 

Sataraš sa piletinom

Paprika se jednako koristi i kao povrće i kao začin. Veoma je bogata vitaminom C, karotinom, mineralima i eteričnim uljima. Čuveni mađarski hemičar Sent-Đerđi prvi je izolovao vitamin C, i to upravo iz paprike i za taj rad je dobio Nobelovu nagradu.

Plativoo
Priprema

Crni luk iseći na kolutove, a belo meso na kocke, te propržiti na zagrejanom ulju. Papriku iseckanu na kolutove dodati mesu, pržiti još 10 minuta, pa dodati paradajz isečen na kockice. Na kraju dodati pečurke, sitno sečen beli luk, so, biber i peršun. Sataraš poslužiti sa barenim krompirom i integralnim hlebom.
Naziv sataraš verovatno potiče od arapskog naziva za mesarsku sekiru, satura (satara), kojom su se služili prilikom pripreme sastojaka za ovo jelo. U ovom slučaju, to bi značilo iseckati od svega po malo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 660 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 3 glavice crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • 3 paprike
    • 3 paradajza
    • 400 g mariniranih pečuraka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 300 g barenog krompira
    • 400 g integralnog hleba