Toggle Navigation

 

Smuđ u začinima (posno)

Smuđ je riba koja se ubraja u grupu riba male energetske vrednosti sa malim sadržajem masti. Od načina pripreme će zavisi da li će se to prirodno nutritivno svojstvo smuđa zadržati ili će se dodavanjem masnoće povećati sadržaj masti u obroku.

Priprema

Napraviti mešavinu začina od bosiljka, peršuna, soli, bibera i ulja, uvaljati ribu i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Krompir iseći na kriške, začiniti, promešati i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Izvaditi krompir iz rerne, pa u tepsiju dodati smuđa i vratiti u rernu da se peče oko 15 minuta.

Zatim ponovo izvaditi iz rerne, dodati čeri paradajz, preliti vinom i vratiti u rernu da se peče još 10-ak minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 510 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 343 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 258 mg

Belančevine - 62 g

Belančevine (%) - 50 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 255 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 171.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 129 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g krompira
    • 250 g čeri paradajza
    • 2 čena belog luka
    • bosiljak
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 3 kašike ulja
    • 100 ml belog vina
    • smuđa (oko 1 kg)