Toggle Navigation

 

Srnetina sa majčinom dušicom u crvenom vinu

Srneće meso je vrlo ukusno. U 100 g srnetine ima 124 kalorije, 22 g proteina i 4 g masti. U kulinarstvu se koristi za kuvana i pečena jela. Što je srna starija, njeno meso treba obavezno da odleži u marinadi.

Priprema

Iseći slaninu na kocke i staviti da se kratko proprži.

Dodati nasečen crni i beli luk, meso, začiniti, dodati majčinu dušicu, naliti delom vina i kuvati oko 40-ak minuta.

Zatim dodati iseckane pečurke i pelat, promešati i dinstati jos oko 10-ak minuta.

Po potrebi dodati još začina.

Servirati jelo uz prilog od kisele pavlake. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 720 kcal

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 29 %

Masti - 36 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 90 mg

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 1612 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 45 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 806 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

65 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g srnetine
    • 250 g slanine
    • 600 ml crvenog vina
    • majčina dušica
    • so,
    • biber
    • 200 g crnog luka
    • 1 čen belog luka
    • 200 g šampinjona
    • 150 g paradajz pelata
    • 200 g kisele pavlake