Toggle Navigation

 

Srnetina sa suvim šljivama

Suve šljive su izuzetno bogate jedinjenjima iz grupe fenola, sa dokazanim antioksidantnim svojstvima. Druga, jednako važna odlika suvih šljiva je bogatstvo u rastvorljivim i nerastvorljivim dijetnim vlaknima.

Plativoo
Priprema

Na zagrejano ulje staviti isečenu srnetinu da se proprži. Suve šljive preliti vinom, dodati zeleni biber i ostaviti da odstoje dok ne nabubre. Sitno iseći crni luk i slaninu, dodati u proprženu srnetinu i preliti bujonom. Kuvati na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati suve šljive i vino i ostaviti da kuva još 15-ak minuta. Na kraju sipati kiselu pavlaku, promešati i prokuvati 2-3 minute. Servirati srnetinu sa suvim šljivama uz prilog od barene testenine.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 775 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 387.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g srnetine
    • 350 g crvenog luka
    • 250 g suvih šljiva
    • 80 g dimljene slanine
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml crvenog vina
    • 200 g kisele pavlake
    • 500 ml bujona
    • 400 g barene testenine