Toggle Navigation

 

Tradicionalna sarma od kiselog kupusa

Kao i svež i kiseli kupus ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje, naročito zimi, kada predstavlja jedan od najboljih izvora vitamina C.

Priprema

Sušenu papriku potopiti u malo vode i ostaviti da odstoji.

Na malo masti i ulja kratko prodinstati sitno iseckan crni luk. Dodati rendanu šargarepu, promešati i dinstati zajedno još 5 minuta. Polovinu potrebne količine slanine i suvog vrata iseći na kockice, dodati u šerpu sa povrćem i propržiti. Na kraju dodati mleveno mešano meso i pirinač, začiniti crvenom mlevenom paprikom, posoliti, pobiberiti, preliti sa malo vode i dinstati 2-3 minuta.

Nadev staviti na list kupusa i uviti sarmu. Paprike izvaditi iz vode i filovati nadevom.

Na dno šerpe staviti nekoliko listova kupusa, a zatim ređ‘ati sarme i paprike, jednu pored druge.

Preostalu količinu slanine i suvog vrata iseći na manje komade i staviti pored sarme i paprike.

Dodati i krompir u šerpu. Preliti vodom, poklopiti i kuvati na laganoj vatri.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1859 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 91 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 929.5 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 45.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

180 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 listova kiselog kupusa
    • 10 sušenih crvenih paprika
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašike masti
    • so
    • biber
    • 150 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 700 g mešanog mlevenog mesa
    • 30 g pirinča
    • 250 g slanine
    • 150 g suvog vrata
    • 400 g krompira
    • crvena mlevena paprika