Toggle Navigation

 

Vojvođanski file sa mlincima

Svinjski file je najkvalitetniji deo svinjskog mesa koji karakteriše veoma mali sadržaj masnoće. Zbog izvanrednog kvaliteta pripada mesu van kategorije. Od filea se spremaju brojni specijaliteti: rolovano carsko meso, medaljoni od filea, dimljeni file na žaru, vešalice, „Karađorđeva šnicla“ i druga brojna nacionalna i internacionalna jela.

Priprema

Svinjski file posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju. Slaninu iseckati i propržiti na zagrejanom maslinovom ulju, dodati bujon, izlomljene mlince i kuvati par minuta. Skloniti šerpu sa grejnog tela, dodati kiselu pavlaku, promešati i mlince servirati na tanjir. Dodati svinjski file isečen na medaljone i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 123 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 365 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 61.5 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 80 g dimljene slanine
    • 300 g mlinaca
    • 300 ml pilećeg bujona
    • 200 ml kisele pavlake
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber