Toggle Navigation

 

Energetski hleb

Suvi kvasac se za razliku od svežeg, može direktno staviti u brašno i mesiti testo, za razliku od svežeg koji mora prvo da se zamuti i ostavi da nadođe.

Plativoo
Priprema

U aparat za pečenje hleba staviti vodu, suvi kvasac, šećer, sve tri vrste brašna, so, semenke, koru pomorandže i mlevene orahe.

Tokom 140 minuta testo će biti umešeno, udvostručeno i ispečeno u hleb.

Prilikom ručne pripreme ovog hleba, potrebno je sve sastojke pomešati, umesiti glatko testo i ostaviti ga na toplom da se udvostruči.

Hleb peći u rerni na 200*C oko 15 minuta a potom sniziti temperaturu za 20* i peći dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 77 %

Natrijum - 74 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %

Natrijum - 37 mg

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

140 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 ml vode
    • 320 g pšeničnog brašna
    • 90 g raženog brašna
    • 90 g integralnog hleba
    • 1 kašičica soli
    • 1 kesica suvog kvasca
    • rendana kora 1 pomorandže
    • semenke lana i suncokreta
    • susam
    • maka
    • prosa
    • 25 g mlevenih oraha