Toggle Navigation

 

Filovane pituljice sa sardinama

Sardina spada u plave ribe i smatra se kraljicom riba. Meso je ukusno, lako svarljivo, bogato belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, vitaminima, posebno vitaminima A, D i E, kao i mineralima.

Priprema

Krupno narendati trapist, dodati oceđene i izmrvljene sardine, iseckane šampinjone i crne masline. Preliti maslinovim uljem i posuti seckanim ruzmarinom. Smesu, odnosno fil promešati.

Lisnato testo razviti na list debljine 1 cm, premazati filom i uviti u rolat (radi lakšeg sečenja rolat staviti u frižider da se stegne).

Iseći na manje komade pituljice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Pituljice peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 20 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 22 mg

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 194 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 22.5 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 97 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

35 min.

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 250 g trapista
    • 300 g sardina iz konzerve
    • 250 g mariniranih šampinjona
    • 50 g crnih maslina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • ruzmarin