Toggle Navigation

 

Fokača sa čeri paradajzom

Uz papriku, patlidžan i krompir, paradajz pripada familiji pomoćnica. Poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropu je prenesen krajem 15 veka, mada je na trpeze stigao tek u 18 veku. Do tada je uzgajan kao ukrasna biljka, a čak se smatralo i da je otrovan. U našim krajevima masovnije se gaji od polovine 19 veka. Danas čini osnovu mediteranske kuhinje i odlično se slaže sa jelima od testenina, sirevima, jajima, ribom i drugim vrstama mesa. 

Plativoo
Priprema

U posudu staviti brašno, kvasac, so, šećer, ulje i vodu. Umesiti meko testo i ostaviti da uskisne, odnosno udvostruči svoju masu.

Zatim ga razvući rukom u lepinju, utisnuti u testo čeri paradajz, premazati uljem i posuti morskom soli i bosiljkom.

Staviti fokaču da se peče u zagrejanu rernu na 200°C, dok ne porumeni.

Izvaditi iz rerne, iseći na manje komade i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 231 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 6 %

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 81 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 115.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 3 %

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 40.5 %

Vlakna - 3 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 300 g brašna
    • pola kesice suvog kvasca
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika šećera
    • 2 kašike ulja
    • 250 ml mlake vode
  • Premaz:
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • morska so
    • 300 g čeri paradajza
    • suvi bosiljak