Toggle Navigation

 

Gužvana gibanica

Jogurt se na jednostavan način može pripremiti u u domaćinstvu. Potrebno je mleko zagrejati na temperaturu od 40 do 42 stepena, dodati malo jogurta (na 2 l mleka dovoljno je 100 ml jogurta), dobro izmešati i ostaviti poklopljeno na toplom mestu 2-3 sata. Nakon toga treba ga čuvati u frižideru.

Priprema

U činiji napraviti smesu od sitnog sira, pavlake, kiselog mleka, jogurta, malo mineralne vode i jaja, posoliti i promešati.

U tepsiju staviti red kora, premazati uljem i ostatak kora gužvati sa filom i ređati u tepsiju.

Prekriti gibanicu sa dve preostale kore, premazati uljem, preliti gaziranom mineralnom vodom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 634 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 317 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kora za pitu
    • 3 jaja
    • 300 g sitnog sira
    • 250 ml jogurta
    • 400 ml kiselog mleka
    • 200 ml mineralne vode
    • 200 g kisele pavlake
    • ulje
    • so,