Toggle Navigation

 

Hleb bez soli

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata.

Priprema

Pomešati u posudi brašno, ulje, suvi kvasac, šećer, sok od limuna i susam. Postepeno dolivati potrebnu količinu vode i umesiti glatko i vazdušasto testo. Testo premesiti i ostaviti da odstoji oko pola sata. Staviti u tepsiju i peći oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Kad hleb dobije zlatno žutu boju, izvaditi ga iz rerne, pokriti pamučnom krpom i ostaviti da se ohladi. Poslužiti tokom dana uz slani ili slatki obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Belančevine (%) - 8 %

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 4 g

Zasićene masti - 14 g

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 73 %

Natrijum - 14 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine (%) - 4 %

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 2 g

Zasićene masti - 7 g

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %

Natrijum - 7 mg

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 280 ml mlake vode
    • 1 kašičica ulja
    • 1 kašičica soka od limuna
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 50 g susama