Toggle Navigation

 

Maline u piti

Maline se u kulinarstvu koriste kao sveže ili zamrznute, za izradu sokova, džemova, slatkog, kao i niza osvežavajućih, aromatičnih poslastica. Energetska vrednost im je svega oko 25 kcal. Sadrže nešto vitamina B i dosta vitamina C, beta-karotina i pigmenta antocijana koji su moćni antioksidansi. Blagotvorne su u prevenciji i lečenju anemije, snižavanju krvnog pritiska, pa se preporučuje za očuvanje srca i krvnih sudova.

Plativoo
Priprema

Keks pomešati sa delom mleka i rasporediti masu u pripremljen kalup. Pomešati ostatak mleka i sitan sir. Dodati šećer i sok od limuna, promešati i sipati preko keksa. Maline rasporediti po filu i ispeći pitu u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 25 minuta. Pavlaku umutiti u čvrst šlag. Pitu ohladiti, ukrasiti šlagom i malinama, iseći i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 331 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 165.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g mlevenog keksa sa kakaom
    • 420 ml mleka
    • 250 g sitnog sira
    • 80 ml soka od limuna
    • 300 g šećera
    • 300 g malina
    • 200 ml slatke pavlake