Toggle Navigation

 

Integralne pogačice sa semenkama (posno)

Iako su bogate mastima, i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju različitim jelima: žitaricama i kašama za doručak, hlebu, salatama, varivima, umacima, testenini, a najčešće posluže kao zanimljiva zabava, za grickanje.

Plativoo
Priprema

Sve potrebne sastojke staviti u činiju i umesiti glatko i vazdušasto testo (ako je potrebno, dolivati mlaku vodu da bi testo bilo što mekše). Ostaviti na toplom mestu da odstoji oko pola sata.

Testo razviti oklagijom, vaditi modlom pogačice i ređati u tepsiju.

Pogačice peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 17.5 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 32.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g integralnog brašna
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 200 ml ulja
    • 150 ml belog vina
    • so
    • 150 g semenki suncokreta
    • 100 g semenki bundeve
    • 50 g susama
    • mleveni beli biber
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 50 g susama