Toggle Navigation

 

Integralno pecivo sa šargarepom (posno)

Ispitivanjima je utvrđeno da šargarepa ima ulogu čistača organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

Priprema

U činiju staviti obe vrste brašna, kvasac, šećer, so, rendanu šaragrepu, iseckan peršun i uz dolivanje vode umesiti testo. Premesiti testo na radnoj površini sve dok ne postane vazdušasto i meko. Ostaviti testo na sobnoj temperaturi da odstoji oko pola sata. Ponovo premesiti testo, razviti oklagijom, ali ne jako tanko i oblikovati štapiće. Štapiće staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premazati sa malo vode (u koju ste prethodno dodali kašičicu soli) i ostaviti još par minuta da odstoji. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C stepeni dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 14 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 85 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 20 kcal

Natrijum - 7 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 42.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

50

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

    • 400 g integralnog brašna
    • 100 g pšeničnog brašna
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 200 g rendane šargarepe
    • 3 kašike iseckanog peršuna
    • 350 ml vode
    • 1 kesica suvog kvasca