Toggle Navigation

 

Kiš-Loren sa povrćem

Francuska pita kiš (quiche) pravi se od testa kojim se obloži specijalna posuda za pečenje sa rebrastim rubom, a u sredini se peče smesa od jaja, neutralne pavlake i različitih sastojaka – mesa, povrća ili sira.

Priprema

Radnu površinu posuti brašnom, pa razvući polovinu lisnatog testa na veličinu posude u kojoj će se peći. Razvučeno testo staviti u podmazanu tepsiju.

Na zagrejanom ulju izdinstati sitno isečeno i začinjeno povrće. Gotovo povrće staviti preko lisnatog testa. Razvući i drugu polovinu testa i njime prekriti povrće.

Umutiti jaja sa jogurtom, posoliti, posuti peršuno i preliti kiš-loren.

Peći u rerni 30 minuta na 180* C.

Kiš-loren servirati na tanjir i poslužiti topao.

 

Prema originalnoj recepturi, za ovu vrstu jela priprema se prhko ili masno testo, koje, kao i lisnato testo, ima visok sadržaj masti. Zato veličinu porcije prilagodite sopstvenim potrebama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 paradajza
    • 1 paprika
    • 200 g kuvanog graška
    • 1 tikvica
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 2 jaja
    • so
    • peršun
    • 1 kašika ulja
    • 10 g brašna za posipanje