Toggle Navigation

 

Knedle od povrća

Raznovrsnim povrćem u obroku unećemo više od polovine ukupnih dnevnih potreba u dijetnim vlaknima. Zbog obilja celuloze, karfiol može biti teže svarljiv, naročito za osobe sa želudačno crevnim bolestima.

Priprema

Povrće sitno iseckati, prodinstati na malo ulja, a zatim dodati vodu i dinstati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Povrće ohladiti, usitniti i dodati na kockice isečen ražani hleb, jaja i brašno.

Umesiti i po potrebi dolivati mleko dok se ne umesi glatko testo. Posoliti, pobiberiti i oblikovati knedle.

Knedle kuvati u slanoj vodi i kad isplivaju na površinu, izvaditi ih iz šerpe i uvaljati u prezle propržene na malo ulja.

Servirati tople knedle i poslužiti uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 825 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 412.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g kelja
    • 200 g karfiola
    • 200 g krompira
    • 200 g šargarepe
    • 100 g celera
    • 150 g raženog hleba
    • 2 jaja
    • 300 ml vode
    • 150 ml mleka
    • 100 g prezle
    • 3 supene kašike brašna
    • so
    • biber
    • 1 kocka za supu
    • 2 kašike ulja