Toggle Navigation

 

Koktel pecivo od soje

Iako su bogate mastima, i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju različitim jelima: žitaricama i kašama za doručak, hlebu, salatama, varivima, umacima, testenini, a najčešće posluže kao zanimljiva zabava, za grickanje.

Priprema

Razmutiti kvasac sa malo vode i šećera i ostaviti da uskisne oko 10 minuta.

U činiju staviti sojino, belo i crno brašno, mlevene ljuspice soje, jaja, ulje, pripremljen kvasac, so i biber i uz dolivanje vode umesiti glatko testo.

Razviti testo oklagijom na list debljine 2 cm i modlicom vaditi pecivo u željenim oblicima.

Pecivo premazati umućenim jajetom, posuti semenkama lana i suncokreta i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 29 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 42.5 kcal

Natrijum - 14.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g sojinog brašna
    • 150 g crnog pšeničnog brašna
    • 200 g belog pšeničnog brašna
    • 100 g mlevenih sojinih ljuspica
    • 350 ml vode
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 3 jaja
    • 60 ml ulja
    • so
    • biber
    • semenke suncokreta
    • semenke lana
    • 1 jaje