Toggle Navigation

 

Suncokretov hleb

Iako su bogate mastima, i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju različitim jelima: žitaricama i kašama za doručak, hlebu, salatama, varivima, umacima, testenini, a najčešće posluže kao zanimljiva zabava, za grickanje.

Priprema

Razmutiti kvasac sa malo mleka i šećera i ostaviti da nabubri.

Pomešati obe vrste brašna, dodati rastopljen puter, so i kvasac i mesiti testo uz dodavanje mlake vode u onoj meri koliko je potrebno da bi se umutilo glatko testo. Ostaviti testo da odstoji i naraste oko sat vremana.

Premesiti testo i dodati semenke suncokreta. Oblikovati veknu i ostaviti da odstoji još pola sata.

Zagrejati rernu na 220* i staviti hleb da se peče. Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180* i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta.

Hleb je gotov kad dobije tamnosmeđu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 84 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 42 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 3.5 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g integralnog brašna
    • 50 g sojinog brašna
    • 1 kašika putera
    • 1 šolja suncokretovih semenki
    • kvasac
    • šećer
    • 1 kašicica soli
    • 1 šoljica mleka