Toggle Navigation

 

Kukuruzni hleb

Kukuruz se širom planete konzumira na najrazličitije načine: najčešće kao kukuruzni hleb, bezkvasne tortilje, palenta, korn fleks, omiljene kokice ili kao kukuruzno ulje dobijeno iz kukuruznih klica. U svakom slučaju, termički tretirano zlatno zrno, u sastavu raznovrsne ishrane, značajno može doprineti zdravlju.

Priprema

Izmešati kukuruzno i pšenično brašno, so i prašak za pecivo.

Dodati margarin i umesiti sipkavo testo (slično mrvicama hleba). Umutiti jaje sa mlekom, dodati u testo i dobro umesiti masu.

Premazati pleh za pečenje, staviti testo i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 25 minuta.

Kukuruzni hleb služiti topao.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 674 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 104 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 337 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kukuruznog brašna
    • 500 g pšeničnog brašna
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1 kašičica soli
    • 60 g margarina
    • 200 ml mleka
    • 1 jaje