Toggle Navigation

 

Lotosov cvet

Osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima uključujući i visok krvni pritisak, povećane masnoće u krvi i šećernu bolest, moraju sa posebnom pažnjom da sastave dnevni jelovnik ukoliko odaberu obrok koji je bogat zasićenim mastima i natrijumom.

Priprema

U posudi umutiti jaja, dodati feta sir, pavlaku, sitno isečenu šunku i mineralnu vodu.

Kore iseći na manje kocke i staviti ih u puterom namazane modle tako da krajevi ostanu iznad modle.

Sipati pripremljeni nadev u modle i peći 15 minuta na 200*C.

Servirati na listu zelene salate sa čeri paradajzom i poslužiti sa jogurtom.

 

Listovi zelene salate moraju biti sveži i čvrsti. Uvenule listove možete osvežiti tako što ćete je na dvadesetak minuta potopiti u mlaku vodu u koju ste prethodno dodali malo limunovog soka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1330 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 167 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 665 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 83.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kora za pitu
    • 100 ml kisele pavlake
    • 150 g feta sira
    • 100 g šunke
    • 2 jaja
    • 50 ml mineralne gazirane vode
    • 10 g putera
    • 100 g čeri paradajza
    • 4 lista zelene salate
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak
Ključne reči:
kore za pitu feta sir jaja šunka