Toggle Navigation

 

Pita od pilećeg belog mesa

Reč kari u Indiji označava jelo kuvano od puno različith namirnica, veoma začinjeno, dok se na zapadu karijem smatra vrlo začinjen sos južnoazijske kuhinje. Mešavina začina koja čini kari zavisi od samog kuvara, oblasti Indije, kasti ili običaja, ali su obavezni korijander, kurkuma, kim i piskavica (prosenica ili grčka detelina, engl. fenugreek).

Priprema

Lisnato testo razvući na radnoj površini i staviti u kalup. Višak testa odstraniti sa kalupa. Staviti da se zapeče 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C.

Piletinu iseći na sitne kockice. Na ulju prodinstati iseckan crni luk. Dodati piletinu, seckan peršunov list, začiniti dodatkom za jelo, karijem i biberom i dinstati 10-ak minuta. Na kraju umešati kiselu pavlaku, rasporediti masu po testu i posuti susamom.

Vratiti pitu u rernu da se peče, oko 30 minuta.

Iseći i servirati toplu pitu od pilećeg mesa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 232 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 116 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g lisnatog testa
    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 glavice crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • peršunov list
    • dodatak jelu
    • biber
    • kari
    • 100 g kisele pavlake
    • 20 g susama